субота, 20 април 2019
 • Izabrani lekar
  Izabrani lekar

  Изабарани лекар је лекар опште медицине,  педијатар, гинеколог, стоматолог кога Ви добровољно бирате и који се брине о Вашем здрављу.

   

 • Fizička aktivnost
  Fizička aktivnost

  ИНВЕСТИРАЈТЕ У СВОЈУ БУДУЋНОСТ, БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

   

 • Zdrava ishrana
  Zdrava ishrana

  ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ ПУТ ДО ДУГОВЕЧНОСТИ!

   

 • Preventivni pregled
  Preventivni pregled

  ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДОМ ШТИТИМО НАШЕ ЗДРАВЉЕ И ОПХОДИМО СЕ ОДГОВОРНО ПРЕМА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ

   

 • Sreća je zdravlje
  Sreća je zdravlje

  БУДИТЕ ЗДРАВИ СРЕЋНИ И НАСМЕЈАНИ. ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО.

   

 • Dom zdravlja Bor
  Dom zdravlja Bor

  ДОБРО ДОШЛИ У ДОМ ЗДРАВЉА БОР

April 2019
S M T W T F S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

31. MAJ - СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ПУШЕЊА

Дувански дим, у коме се налази 4000 штетних материја, од тога 43 канцерогених, одговоран је за обољевање и превремено умирање од низа болести. Ту спадају болести дисајних органа (хронични бронхитис, емфизем и рак плућа), као и болести крвних судова срца, мозга и периферне циркулације. Познат је његов негативан утицај на ток трудноће (могући спонтани побачај и превремени породјај), на родјење новородјенчета са мањом телесном тежином. Канцерогено дејство дувана је умногоме одговорно за појаву рака плућа (95% оболелих су пушачи), рака грла (80% оболелих су пушачи), рака желудца (2 пута чешћи код пушача), рака грлића материце. Непушачи изложени дуванском диму (тзв.пасивно пушење) такодје оболевају и превремено умиру од низа болести. Дим из цигарете која тиња је много опаснији. Садржи двоструко више никотина, петоструко више угљенмоноксида и десетоструко више канцерогених нитрозамина.

Пушење спада у болести зависности. Постоји тенденција сталног повећања дозе. Приликом престајања са пушењем јављају се апстиненцијални симптоми, који обесхрабрују пушача. 75% пушача жели да престане са пушењем. Мањи број пушача снагом своје воље у томе и успева. У већини случајева стручна помоћ је неопходна.

КАЛЕНДАР ЗДРАВЉА >>

JEvents View Switcher