уторак, 16 July 2024
 • Izabrani lekar
  Izabrani lekar

  Изабарани лекар је лекар опште медицине,  педијатар, гинеколог, стоматолог кога Ви добровољно бирате и који се брине о Вашем здрављу.

   

 • Fizička aktivnost
  Fizička aktivnost

  ИНВЕСТИРАЈТЕ У СВОЈУ БУДУЋНОСТ, БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

   

 • Zdrava ishrana
  Zdrava ishrana

  ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ ПУТ ДО ДУГОВЕЧНОСТИ!

   

 • Preventivni pregled
  Preventivni pregled

  ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДОМ ШТИТИМО НАШЕ ЗДРАВЉЕ И ОПХОДИМО СЕ ОДГОВОРНО ПРЕМА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ

   

 • Sreća je zdravlje
  Sreća je zdravlje

  БУДИТЕ ЗДРАВИ СРЕЋНИ И НАСМЕЈАНИ. ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО.

   

 • Dom zdravlja Bor
  Dom zdravlja Bor

  ДОБРО ДОШЛИ У ДОМ ЗДРАВЉА БОР

Сва осигурана лица имају право на слободан избор лекара - у складу са Законом о здравственом осигурању и Правилнику о начину и поступку остваривања права из области здравственог осигурања.

Изабрани лекар може бити:

 1. доктор медицине или доктор медицине специјалиста за област опште медицине или медицине рада,
 2. доктор медицине специјалиста педијатрије,
 3. доктор медицине специјалиста гинекологије,
 4. доктор стоматологије.

 

Због чега је важно изабрати лекара?

Изабрани лекар води рачуна о свим сегментима здравља пацијента, у редовном је контакту са њим, боље га познаје и упућенији је у његово здравствено стање. Пацијент добија ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту, лакше долази до лекара.

Изабрани лекар брине о свим сегментима здравља пацијената. У току је са  њиховим  здравственим стањем и има довољно времена за пацијента. Изабрани лекар је упознат  са претходним здравственим стањем и факторима ризика по здравље пацијента, са његовим  начином живота, добрим и лошим навикама. Предочава му до којих болести лоше навике могу да доведу, а уколико евентуално постоји неко обољење, континуирано прати развој болести и лечи је.

Изабрани лекар  има могућност да позива пацијенте и заказује редовне годишње и превентивне прегледе. Редовни прегледи важни су због раног откривања премалигних и малигних промена, лечења хормонских проблема, контроле рађања и правовременог планирања породице...Сада заједнички, лекар и пацијент могу спречити, а не више само лечити неку болест.

Изабрани лекар

Лекар се бира на период од једне календарске године ( од дана избора до 31.12. текуће године), са списка лекара, који је истакнут у свакој служби у Дому здравља.

Једном дата изјава о избору лекара, продужава се аутоматски сваке календарске године, све док се не да изјава о промени изабраног лекара.

Ако је изабрани лекар привремено одсутан, због коришћења годишњег одмора, боловања, службеног пута и др., Дом здравља ће обезбедити лекара који привремено замењује изабраног лекара.

Пацијенти имају право да промене изабраног лекара по истеку календарске године, без навођења разлога промене.

Особе  незадовоље својим изабраним, или лекаром који им је додељен као замена, могу захтевати промену изабраног лекара и пре истека календарске године,  али у изјави морају да наведу  разлог промене.

Како изабрати свог лекара?

Да бисте добили свог изабраног лекара, потребно је да попуните одговарајући формула,  који можете  добити у служби у којој бирате лекара и тамо обавити склапање уговора.