понедељак, 15 July 2024
 • Izabrani lekar
  Izabrani lekar

  Изабарани лекар је лекар опште медицине,  педијатар, гинеколог, стоматолог кога Ви добровољно бирате и који се брине о Вашем здрављу.

   

 • Fizička aktivnost
  Fizička aktivnost

  ИНВЕСТИРАЈТЕ У СВОЈУ БУДУЋНОСТ, БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

   

 • Zdrava ishrana
  Zdrava ishrana

  ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ ПУТ ДО ДУГОВЕЧНОСТИ!

   

 • Preventivni pregled
  Preventivni pregled

  ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДОМ ШТИТИМО НАШЕ ЗДРАВЉЕ И ОПХОДИМО СЕ ОДГОВОРНО ПРЕМА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ

   

 • Sreća je zdravlje
  Sreća je zdravlje

  БУДИТЕ ЗДРАВИ СРЕЋНИ И НАСМЕЈАНИ. ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО.

   

 • Dom zdravlja Bor
  Dom zdravlja Bor

  ДОБРО ДОШЛИ У ДОМ ЗДРАВЉА БОР


Одговарајућа физичка активност је у свим старосним добима неопходна за одржавање физиолошког „фитнеса“ тј. психофизичког капацитета који омогућава да се свакодневно кретање и физички напори обављају без претереног замора или неугодности, за регулисање телесне масе и избегавање гојазности, за оптимално одржавање високог нивоа физиолошких процеса, укључујући метаболизам масти и угљених хидрата и одржавање одбранбених способности организма против инфекција. Људи функционишу, осећају се и изгледају боље када воде активан живот, а ниво њихове анксиозности и депресије може бити смањен. Код старихих особа ограничена покретљивост и губљење самосталности веома су распрострањени,  с тим у вези, многи подаци указују на значај редовне физичке активности у превенцији и ублажавању ове неспособности.

 

Mедицина спорта је релативно млада, превентивна грана медицине која се првенствено бави систематским, спортско медицинским прегледима учесника у спорту, физиологијом и хигијеном спорта. У свом куративном сегменту она се бави пружањем ургентне помоћи на терену одмах након задобијања повреде, одложене помоћи у диспанзеру за медицину спорта као и усмеравањем према одговарајућим специјалистима из других специјалистичких грана.

 

Корисници услуга диспанзера за медицину спорта су сви учесници у спорту, а то су: учесници у физичком васпитању, спортисти свих узраста у такмичарском спорту, судије, тренери, рекреативци као и спортисти и рекреативци који учествују у спортским активностима са повећаним здравственим ризиком.

 

Преглед деце старости до 14. године живота иде на терет Републичког фонда здравственог осигурања.

 

SАША МАКУЛОВИЋ доктор медицине специјалиста спортске медицине