понедељак, 15 July 2024
 • Izabrani lekar
  Izabrani lekar

  Изабарани лекар је лекар опште медицине,  педијатар, гинеколог, стоматолог кога Ви добровољно бирате и који се брине о Вашем здрављу.

   

 • Fizička aktivnost
  Fizička aktivnost

  ИНВЕСТИРАЈТЕ У СВОЈУ БУДУЋНОСТ, БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

   

 • Zdrava ishrana
  Zdrava ishrana

  ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ ПУТ ДО ДУГОВЕЧНОСТИ!

   

 • Preventivni pregled
  Preventivni pregled

  ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДОМ ШТИТИМО НАШЕ ЗДРАВЉЕ И ОПХОДИМО СЕ ОДГОВОРНО ПРЕМА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ

   

 • Sreća je zdravlje
  Sreća je zdravlje

  БУДИТЕ ЗДРАВИ СРЕЋНИ И НАСМЕЈАНИ. ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО.

   

 • Dom zdravlja Bor
  Dom zdravlja Bor

  ДОБРО ДОШЛИ У ДОМ ЗДРАВЉА БОР

Vodič za roditelje u ranoj prevenciji raka – HPV vakcinom

Od juna 2022. god.usvojen je Nacionalni program imunizacije HPV vakcinom- kao ekstremno bezbedna vakcina na osnovu stava Svetske zdravstvene organizacije.

Tim povodom je 20.07.2023. kroz Kutak za roditelje organizovana je radionica -Vodič za roditelje o HPV vakcini kako bismo roditeljima približili sve prednosti i sigurnosti vakcine kako bi u najranijem periodu zaštitili svoju decu.

HPV virus izaziva infekcije kože i sluzokože na različitim delovima tela kao i kondilome a od težih stanja dovodi do karcinoma grlića materice, karcinoma penisa, karcinoma završnog dela debelog creva, karcinoma usne duplje i ždrela.

Kroz radionicu informisali smo roditelje da Dom Zdravlja Bor, pri službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine poseduje HPV vakcinu , te dečaci i devojčice uzrasta od 09 do 19 godina besplatno vakcinisati.

Zemlje poput Švedske,Danske,V.Britanije i Australije kod kojih je vakcinacija otpočela od 2006.god.karcinom grlića materice je na neznatnom nivou,poput statisticke greške.

Roditeljima smo podelili brošure koje je odobrilo Ministrastvo zdravlja RS , Ministrarstvo prosvete RS, Institut za javno zdravlje „Batut“ i dr.

Više  informacija možete naći na linku: https://hpvinfo.rs/