недеља, 30 June 2024
  • Izabrani lekar
    Izabrani lekar

    Изабарани лекар је лекар опште медицине,  педијатар, гинеколог, стоматолог кога Ви добровољно бирате и који се брине о Вашем здрављу.

     

  • Fizička aktivnost
    Fizička aktivnost

    ИНВЕСТИРАЈТЕ У СВОЈУ БУДУЋНОСТ, БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

     

  • Zdrava ishrana
    Zdrava ishrana

    ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ ПУТ ДО ДУГОВЕЧНОСТИ!

     

  • Preventivni pregled
    Preventivni pregled

    ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДОМ ШТИТИМО НАШЕ ЗДРАВЉЕ И ОПХОДИМО СЕ ОДГОВОРНО ПРЕМА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ

     

  • Sreća je zdravlje
    Sreća je zdravlje

    БУДИТЕ ЗДРАВИ СРЕЋНИ И НАСМЕЈАНИ. ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО.

     

  • Dom zdravlja Bor
    Dom zdravlja Bor

    ДОБРО ДОШЛИ У ДОМ ЗДРАВЉА БОР

24. MART - SVETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Поводом Светског дана борбе против ТБЦ 24.03.2017. Дом Здравља Бор, Општа Болница и Црвени Крст организовали су Базар Здравља .Ове године се овај дан обележава под слоганом ,, Заједно против туберкулозе“Светски дан борбе против туберкулозе се обележава широм света са циљем да се подигне свест о огромном оптерећењу овом болести у свету.

Циљ оваквих акција јесте промоција здравља и развој превенције.Поред провере гликемије и крвног притиска лекари из Центра за превенцију, из ОЛП и Одељења за плућне болести давали су савете о значају хигијенско дијететског режима.Око 150 грађана су обавили ове превентивне прегледе.

Међународни дан борбе против туберкулозе ("Енглески језик">енгл.World Tuberculosis Day) је дан који обележава Светска здравствена организација.

Овај дан се обележава "24. март" 24. марта.

Светска здравствена организација прогласила је 24. март Међународним даном борбе против туберкулозе како би упозорила на важност превенције те болести, од које у свету годишње умире између три и четири милиона људи.

Крајем 19. века од туберкулозе је умирао сваки седми становник Сједињених Америчких Држава и Европе. А онда, 24. марта 1882. године др Роберт Кох је објавио своје откриће: бацил туберкулозе. У то време, ово је представљало најзначајнији корак у контроли епидемије и сузбијању ове тада веома смртоносне болести.

Сто година касније, 1982. године Светска здравствена организација (СЗО) и Међународна унија за борбу против туберкулозе и других плућних болести (IUATLD) обележиле су први пут Светски дан борбе против туберкулозе. Ово је имало за циљ да подигне ниво знања становништва о здравственим и економским последицама туберкулозе.

Од 2003. године бро новооболелих од туберколозе у Србији константно опада, тако да се стопа оболевања од ове болести у периоду 2003. до 2008. године смањила за 35%, показују подаци пројекта "Контрола туберколозе у Србији"

КАЛЕНДАР ЗДРАВЉА >>